Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki- Viktoriya Popin



W książce można też znaleźć przepisy wegetariańskie i wegańskie, a tam, gdzie jest to możliwe, zamieściłam informacje, czym można zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego.


 Tytuł: Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki


Cykl: -
 

Liczba stron:299

Wydawnictwo:Burda Książki

 

Miłość to w kuchni najlepsza przyprawa. Najdoskonalsze smaki, najcudowniejsze zapachy i najbardziej fascynujące połączenia powstają wtedy, kiedy kucharz kocha świat i ludzi. Viktoriya Popin to kucharka, której wzór możemy znaleźć w ciepłych, miłych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to mama lub babcia karmiły nas nie tylko fantastycznymi daniami, ale również miłością. I właśnie z miłości powstały przepisy na domowe przysmaki Viktorii, a każdy z nich jest skomponowany tak, aby dostarczać tylko zdrowych, naturalnych składników.

Autorka strony internetowej Picante Cooking nie zatrzymuje się na przepisach. Tworzy dla czytelników coś więcej – kulinarną filozofię, w której królują natura i dobre emocje. Nie ma tu rakotwórczych konserwantów, toksycznych fosforanów czy syntetycznych barwników. Jest natomiast dużo klasycznych potraw w nowoczesnym, autorskim wydaniu, oraz wykwintnych dań kuchni francuskiej czy bliskowschodniej, które wcale nie są tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Dzięki doświadczeniu i pasji Wiktorii Popin możemy nauczyć się samodzielnie zrobić parówki czy kiełbasy, szybko i sprawnie przygotować domowy chleb lub bułeczki. Tworzenie dżemów przestanie być dla nas czarną magią, pasta tahini wejdzie na stałe do naszego kuchennego repertuaru, a samodzielnie wykonane nalewki i likiery ocieplą zimowe wieczory.

Ta książka daje wybór. Dzięki niej możesz jeść świadomie i bezpiecznie.

To możliwe. I łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.

Czytaj, smakuj i żyj zdrowo.

(opis z Burdaksiążki.pl) 

 Przygotowanie większości domowych słodyczy nie zajmuje dużo czasu, a niektóre z nich są wręcz zaskakująco proste[...].

Tym razem mamy coś innego niż powieść. Dzisiaj pokaże wam książkę, przez którą można nieźle zgłodnieć i nabrać chęci na cudowne smaki. Nie jest to typowa książka kucharska. Zawiera ona same domowe sposoby na pyszności, które zazwyczaj kupujemy w sklepie.

Początek zawierają krótki życiorys Viktoriya Popin, która napisała tę książkę kucharską. Znajdziemy również wstęp o tym, co zawiera dalsza oraz podziękowania. Kolejną częścią jest spis treści. Mamy tutaj 5 głównych działów.

Pierwszym rozdziałem są szynki, kiełbasy i inne wędliny. Przeczytacie tutaj o rodzajach kiełbasy oraz innych tego typu dobroci. Następnie mamy przybliżone zagadnienia wędliny oraz różne możliwości ich zrobienia. Przepisów jest dość sporo i myślę, że każdy znalazły coś dla siebie. Dla mnie jest to wręcz czarna magia szczególnie bez czyjejkolwiek pomocy. Tutaj jest wszystko wyjaśnione krok po kroku co robić i jak się do tego zabrać.

Drugi rozdział to przetwory. Znajdziemy tutaj przepisy na kiszonki, marynowane warzywa, dżemy i inne słodkie przetwory oraz nalewki i likiery. Oczywiście wszystko przed przepisami odpowiednio wyjaśnione co należy zrobić od początku do końca. Wszystkie zagadnienia, które są ważne w tej kwestii, są dokładnie przedstawione i wyjaśnione.

Kolejnym rozdziałem są domowe mleczne produkty. Przyznam, że uwielbiam sery w różnych formach i chyba ten rozdział mnie najbardziej zainteresował. Jest tu zawarte naprawdę wszystko, między innymi ile możemy takie produkty przechowywać, a przede wszystkim jak je zrobić. Nie sądziła, że niektóre produkty są tak proste do zrobienia w domu. Oczywiście są produkty, których nie znam, co nie zmienia faktu, że nie zamierzam ich spróbować.


Następnym bardzo ciekawym rozdziałem są domowe słodycze. To zapewne zainteresuje wszystkich smakoszy słodkie więc również i mnie. Wszystkie przepisy są przygotowane w sposób dzięki, któremu mamy świadomość co jemy. Zrobić samemu lody czy żelki to przecież ogromna satysfakcja, że będą one ze składników, które znamy.

Ostatnim rozdziałem jest pieczywo. Ile to razy szukałam przepisu, który nie dość, że byłby prosty to jeszcze, aby chleb czy bułki były smaczne i chrupiące. Tutaj jest ogromny wybór przepisów: pszenne, żytnie, na zakwasie i wiele innych. Bułeczki również w wielu wydaniach, nawet na słodko.

Oprócz tych rozdziałów mamy również coś w postaci bonusu gdzie znajdziemy na przykład przepis na majonez i jest on nawet w kilku wariantach. Oczywiście nie tylko tyle znajdziemy. Jest tego dużo więcej.

Na końcu jest również spis wszystkich przepisów w indeksie oraz miejsce na nasze własne notatki. Osobiście książka ta bardzo mnie zainteresowała. Po okładce od razu widać co w niej możemy znaleźć. Wszystko jest naprawdę przemyślanie napisane i widać, że autorka zna się na rzeczy. Jest dużo zdjęć dzięki czemu, możemy zobaczyć, jak dana rzecz wygląda, bo same nazwy czasem nic nam nie mówią. Myślę, że jest to przede wszystkim dla osób młodych, które nie miały styczności z takimi domowymi przepisami, a chciałyby spróbować własnych sił w kuchni.

 Gotując samodzielnie, utrzymuje się płomień domowego ogniska, a karmienie bliskich jest przejawem troski o zdrowie całej rodziny.

Za możliwość przeczytania dziękuję Wydawnictwu:

4 komentarze:

  1. Uwielbiam gotować i ta książka wpadła mi w oko *.*

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio kilka innych książek tego typu wpadło do mnie, więc na chwilę obecną jej nie potrzebuję.
    Książki jak narkotyk

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozdział o mlecznych produktach chyba najbardziej by mnie zainteresował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna książka kucharska. Wpisuje się w aktualne trendy. Stajemy się bardziej świadomi tego co kupujemy, czytamy składy i często rezygnujemy z żywności przetworzonej, by przygotować wszystko samemu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Zaczytana Ola , Blogger